Prehranska priporočila v času SARS-CoV-2

Potrebno je urediti osnovno prehrano v skladu s strokovnimi priporočili preventivne prehrane pri zdravih in klinične prehrane pri najbolj prehransko ogroženih skupinah: starostnikih in kronični bolniki.


Pri ogroženih skupinah je potrebno redno prehransko presejanje z namenom ugotavljanja prehranske ogroženosti in/ali podhranjenosti (NRS 2002, MUST, MNA). Potrebno je izogibanje dietam, če niso medicinsko indicirane.

Do izrazite imunokompromitiranosti prihaja pri uporabi tistih, ki vključujejo obdobja stradanja in tistih, ki vodijo v hitro izgubo telesne mase.

Potrebno se je izogibati prehranskim dopolnilom, če uživanje le teh ni svetovano na osnovi strokovnih priporočil s strani zdravnika ali usposobljenega dietetika.

Telesna dejavnost regulira presnovo. Nujno je potrebno prilagoditi prehranske potrebe v skladu s priporočili športne prehrane (http://lllnutrition.com/mod_lll/TOPIC37/m373.pdf).

Več si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://klinicnaprehrana.si/wp-content/uploads/2020/12/Prehranska-priporočila-v-času-Sars-CoV-2-20.12.pdf

© SZKP 2018. Vse pravice pridržane.