Vpliv epidemije COVID-19 na zdrav življenjski slog – telesna neaktivnost

Izr. Prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., spec. anesteziologije in intenzivne perioperativne medicine

Enota za klinično prehrano, Onkološki inštitut Ljubljana, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, email: nkozjek@onko-i.si, telefon: +38641612541

Povzetek

Imunski sistem je del posameznikovega odziva na različne dražljaje, tako zunanje kot notranje. Sestavlja ga kompleksen sistem različnih tkiv, celic in molekul, ki v povezavi z drugimi funkcionalnimi tkivi, predvsem sluznicami in endokrinim sistemom, zagotavljajo sposobnost posameznika za zaščito pred okužbami in odziv na različna bolezenska stanja. Posameznikov imunski odziv je odvisen od njegove genetske zasnove, starosti in prehranskega ter presnovnega stanja. Akutne virusne okužbe so glavne infekcijske bolezni v današnjem svetu in okužba z virusom SARS-CoV- 2, ki povzroča bolezensko stanje imenovano COVID-19 je v letu 2020 dobila razsežnosti pandemije. Poleg splošnih dejavnikov, ki določajo imunski odziv na virusno okužbo, na zbolevanje za to boleznijo vpliva tudi prisotnost receptorske molekule oziroma encima, ki ima tudi funkcijo pretvorbe angiotenzina 2. Začetni odziv na okužbo naj bi posredovali interferoni tipa I, ki nato spodbujajo delovanje makrofagov in limfocitov. Pri kliničnih znakih okužbe opažajo supresijo tega odziva. Ob resnih bolezenskih stanjih pa opažajo limfopenijo in nekontroliran citokinski vihar ter razsoj virusov v druge organe.  

Telesna dejavnost preko kompleksnega nevroendokrinega in imunskega odziva stimulira in modulira imunski sistem. Ob tem se sproščajo tako pro-vnetni, kot tudi proti-vnetni citokini. V fazi regeneracije po telesni vadbi se ob primerni prehranski kot del odziva na telesno vadbo izgrajujejo bolj zmogljiv sistem imunskega sistema in antioksidativna obramba telesa. Individualno prilagojena in redna zmerno intenzivna vadba zaradi izboljšanja odziva na virusno okužbo predstavlja tako možno dodatno podporo imunskega sistema pri preprečevanju in obvladovanju epidemije COVID-19. Za pozitiven učinek gibalnih nefarmakoloških ukrepov moramo razumeti posebnosti imunskega sistema v različnih življenjskih obdobjih in uporabiti izhodišča personalizirane medicine.  

Ključne besede: imunski sistem, virus SARS-CoV-2, COVID-19, telesna dejavnost, individualna obravnava

Celoten članek si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://klinicnaprehrana.si/wp-content/uploads/2020/12/Telesna-Neaktivnost-SARS-CoV2.pdf

© SZKP 2018. Vse pravice pridržane.