Priporočila in priročniki

Spoštovani,

V tem zavihku najdete najnovejša priporočila in smernice s področja klinične prehrane:

  1. PRIROČNIK ZA POSTOPEK PREHRANSKE OBRAVNAVE IN POSTAVITVE PREHRANSKIH DIAGNOZ V AMBULANTI DRUŽINSKE MEDICINE

Priročnik je napisan z namenom standardizirati postopek klinične prehranske obravnave v ambulanti družinske medicine. Razdeljen je v poglavja Strokovna terminologija, Proces prehranske prehranske obravnave, Prepoznava prehranske ogroženosti, Prehranski pregled in ocena prehranskega stanja, Diagnoze in Zaključek. V medicini precej novo stroko vpelje s predstavitvijo definicij. Pri prepoznavi prehranske ogroženosti predstavi enega od priporočljivih vprašalnikov (MUST), ki glede na rezultat zdravnika tudi vodi do nadaljnjih ukrepov. Nato priročnik vodi zdravnika, da pri posamezniku s prehransko ogroženostjo napravi prehranski pregled, kar je sicer del anamneze in telesnega pregleda. Predstavi tudi način, kako se opredeliti do prisotnosti kaheksije, debelosti, sarkopenije in sarkopenične debelosti. V nadaljevanju, bi bilo za klinično prakso priporočljivo, da se priročnik nadgradi še z napotki za izvajanje prehranske podpore in prehranskega zdravljenja. Zaradi svoje enostavnosti in preglednosti je priročnik dobro izhodišče tudi za klinične specialiste, ki pri svojem delu do zdaj niso bili dovolj pozorni na prehranski status in bi se te potrebne veščine radi naučili. Priročnik bo koristil tudi študentom medicine, ki se sedaj pri pouku jemanja anamneze in izvedbe telesnega pregleda ne poslužujejo metod za natančno merjenje in opredelitev prehranskega stanja.

Priročnik najdete TUKAJ

© SZKP 2018. Vse pravice pridržane.